top of page

Hoe word je een ondernemer?


Niet.

Ondernemer wordt je niet, ondernemer dat ben je. Ik heb het altijd al geweten, ik ga ooit een bedrijf runnen. Ik denk dat ik een jaar of 8 was, misschien 10 toen wij langs het kantoor van Hoofddorp reden en ik tegen mijn vader zei: ik wil ooit baas worden van Microsoft (toen nog uitgesproken als Miekrosoft). Je moet ergens beginnen, voor mij is dat met Activate Consulting.

Het starten van een onderneming is eigenlijk net zo leuk als het kopen van een huis, op heel veel momenten. Je gaat een vrijblijvend gesprek voeren bij de hypotheek adviseur, leuk. Je gaat rondstruinen op Funda, leuk. Je gaat een eerste keer kijken in een huis en vind dan eigenlijk ook vooral wat je niet wil hebben, leuk. Je gaat een eerste keer kijken in je toekomstige huis en voelt de magie, leuk. Je beslist om een bod uit te brengen en voelt de spanning, leuk. Je bod wordt geaccepteerd en je hebt het huis, leuk. Je hypotheek komt rond, leuk. Je gaat tekenen bij de notaris en ontvangt de sleutel, leuk. Je slaapt je eerste nacht in je nieuwe huis, ook leuk.

Voor ondernemen geldt eigenlijk hetzelfde. Je bespreekt je idee met mensen in je omgeving, leuk. Je gaat eens in gesprek met een adviseur over hoe het bedrijf er uit moet komen te zien, leuk. Je gaat in gesprek met potentiële klanten om te kijken of er brood te verdienen is, leuk. Je neemt de stap en gaat je inschrijven bij de Kamer van Koophandel, leuk. Je website gaat live, leuk! Je ontvangt je eerste mail, leuk. Je zie je logo voor het eerst, leuk. Je laat je visitekaartjes drukken, leuk. Je tekent je eerste contract, leuk! Je beleefd je eerste dag als self-employed consultant, leuk. Je krijgt je eerste factuur betaald, leuk. Nu, die laatste 3 moet ik nog ervaren, maar ik ben een goed eind op weg. Ik ga ondernemen!

Je hoort mensen wel eens zeggen, goede dingen hebben tijd nodig, en dat is ook zo. Maar als het aankomt op het nemen van stappen zoals deze, is het slechts een kwestie van er voor gaan. Zet jezelf een deadline, een datum waarvan je zegt: dan begint mijn bedrijf. Dan krijg je op een gegeven moment ook van de mevrouw van de Kamer van Koophandel te horen: Gefeliciteerd, je bedrijf is geboren.

(Afbeelding: link)

bottom of page